17/06/2010

Τα αίτια αύξησης του πληθωρισμού αναλύει το υπουργείο Οικονομίας


Η αύξουσα πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι κυρίως αποτέλεσμα των φόρων επαναλαμβάνει παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία το υπουργείο Οικονομίας, σε ανάλυση του σχετικά με τα αίτια αύξησης του πληθωρισμού, χωρίς βεβαίως να αρνείται ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών διαρθρωτικά προβλήματα και στρεβλώσεις.

Μάλιστα για την αντιμετώπιση των τελευταίων το ΥΠΟΙΑΝ θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα σειρά ρυθμίσεων για την επιβολή της διαφάνειας σε όλην την διαδικασία «από τον παραγωγό μέχρι το ράφι», όπως είπε η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή, απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών από όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα.

Η «ακτινογραφία» του πληθωρισμού

Το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει στην ανάλυσή του ότι η μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) «στην περίπτωση που οι φόροι για τα βασικά προϊόντα διατηρούνταν σταθεροί, παρουσιάζει πτωτική τάση, καθώς από 1,9% τον Ιανουάριο του 2010 μειώθηκε σε 1,3% τον Μάιο 2010. Η αύξηση του πληθωρισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2010, οφείλεται κυρίως στις σημαντικές διαφοροποιήσεις της φορολογικής επιβάρυνσης για προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μάρτιο - Μάιο 2010».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2010 το ποσοστό πληθωρισμού ήταν 2,3%. Από το ποσοστό αυτό, το 0,4% αναλογεί στους φόρους, ενώ το υπόλοιπο 1,9% σε λοιπούς διαρθρωτικούς παράγοντες.

Τον Μάιο του 2010, η αναλογία των φόρων ήταν 4% σε πληθωρισμό 5,3%, ενώ η αναλογία των διαρθρωτικών παραγόντων ήταν 1,3% και η αναλογία των λοιπών διαρθρωτικών παραγόντων στον πληθωρισμό μειώνεται σταδιακά από 1,9% τον Ιανουάριο του 2010 σε 1,3% τον Μάιο 2010.

Η συμμετοχή της κατηγορίας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά στην αύξηση του ΕνΔΤΚ στο πεντάμηνο Ιανουάριος 2010 - Μάιος 2010 ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην κατηγορία αυτή μειώθηκαν κατά 1,1% τον Μάιο 2010.

Η επίδραση της αύξησης των φόρων είναι σημαντική στην κατηγορία αλκοολούχων ποτών και καπνού. Με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του πενταμήνου 2010, οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά περίπου 16,7%.

Στην κατηγορία Διαρκή Αγαθά - Είδη Νοικοκυριού & Υπηρεσίες , το ποσοστό πληθωρισμού κινείται σε επίπεδα κάτω του 1,5%. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο 2010 ήταν 0,6% και τον Μάιο 2010 1,3%. Παρά την αύξηση του ΦΠΑ, η αγορά απορρόφησε σημαντικό μέρος, συγκρατώντας την αύξηση των τιμών στης κατηγορίες αυτές.

Η αύξηση της τιμής στην κατηγορία των Μεταφορών κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από 9,9% τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 19,1% τον Μάιο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η αύξηση στις τιμές των Μεταφορών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις που είχαν οι αυξήσεις των φόρων στις κατηγορίες που επηρεάζουν τις μεταφορές, όπως τα Καύσιμα, τα Λιπαντικά εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, και η Αγορά Αυτοκινήτου.

«Διαφάνεια από τον παραγωγό μέχρι το ράφι»

Με ρυθμίσεις που θα κατατεθούν τις προσεχείς εβδομάδες για την επιβολή της διαφάνειας σε όλη την διαδικασία της τιμολόγησης, «από τον παραγωγό μέχρι το ράφι», σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που εξακολουθεί να μαστίζει την αγορά, παρά την οικονομική κρίση, όπως είπε η Λ.Κατσέλη.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και απέναντι στα ερωτήματα βουλευτών απ' όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα, η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας εντόπισε «σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού» στην αγορά καυσίμων, καθώς και αδιαφάνεια στις διαδικασίες διαμόρφωσης των τιμών στην αλυσίδα διανομής.

Απέναντι σ' αυτά, ανέφερε η υπουργός, «διαμορφώνουμε μια σειρά διατάξεις για να αυξήσουμε την διαπραγματευτική δύναμη των αγοραστών και να επιβάλλουμε την διαφάνεια στην τιμολόγηση των τιμών χονδρικής στα καύσιμα, κάτι που μας ζητούν και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι. Παράλληλα, ετοιμάζουμε νόμο για την βελτίωση της εποπτείας στα αποθέματα καυσίμων ασφαλείας και φορολόγηση πάνω στο τιμολόγιο - και εγκαθιστούμε στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, ειδικούς ηλεκτρονικούς πίνακες για την ενημέρωση των οδηγών για την φθηνότερη τιμή πώλησης κατά μήκος τους, αλλά και υπηρεσίες ενημέρωσης με sms».

Γενικότερα, «ο καταναλωτής δεν γνωρίζει σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, ποια είναι η τιμή του προϊόντος. Σε κάθε αγορά, ο πλέον ισχυρός διαμορφώνει υψηλότερα ποσοστά κέρδους και ρίχνει το βάρος στον πιο αδύνατο, είτε αυτός είναι προμηθευτής, είτε παραγωγός.»

«Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε τις προσεχείς εβδομάδες (καύσιμα, καθαρές τιμές) θα βάλουν τάξη στο θεσμικό οικοδόμημα της τιμολόγησης και θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποκλιμάκωσή της» συμπλήρωσε η κυρία Κατσέλη.

Έτοιμες είναι και οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και που «θα βάζει τις βάσεις για να λειτουργήσει η Επιτροπή σε καθεστώς ανεξαρτησίας».

Σημειώνεται πως η κυρία Κατσέλη υπήρξε κοινωνός - ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη συνεδρίαση - των διαμαρτυριών για ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ειδικά για τους αγρότες.

«Η ακρίβεια είναι κυβερνητική επιλογή και αξιοποιείται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου.

«Η ΔΕΗ έχει κέρδη, κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Είναι δυνατόν, μετά από μια τέτοια κερδοφορία, να μιλά η κυβέρνηση για αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 40% στην οικιακή κατανάλωση και 60% στην αγροτική;» αναρωτήθηκε η βουλευτής, ενώ ο Ν. Σαλαγιάννης (ΠΑΣΟΚ), προειδοποίησε πως αν υπάρξει τέτοια αύξηση για τον αγροτικό τομέα ... «θα γίνει χαμός».

Παρών στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκης, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του θεσμού, τονίζοντας πως η Επιτροπή, αν και πολλοί θα το επιθυμούσαν, «δεν είναι αγορανομία», ούτε έχει και την ευθύνη της είσπραξης των προστίμων που επιβάλλει.

Αυτό που είναι το πλέον σημαντικό - υπογράμμισε ο κ. Κυριτσάκης - είναι ότι τα διοικητικά δικαστήρια αναγνωρίζουν τα πρόστιμα της Επιτροπής, όπως συνέβη με εκείνο των 8 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε οριστικά στην Coca-Cola (3E) την προηγούμενη εβδομάδα για παραβίαση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού.

«Υπάρχουν εταιρείες που τους συμφέρουν τα πρόστιμα, αρκεί να αφεθούν να κάνουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Τα πρόστιμα αργούν να μπουν, μειώνονται στην πορεία - και οι τιμές στο ράφι τελικά, δεν παρουσιάζουν μείωση» αντέτεινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης, Θ.Βάρδας.

«Θα υπάρξει πρόβλημα εάν η επιδίωξη της διαφάνειας μετατραπεί σε αγορανομία» παρατήρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Σ.Χριστογιάννης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων, Β.Ζαφείρης, απέναντι στις διαμαρτυρίες βουλευτών ότι οι γαλακτοβιομηχανίες μετακύλυσαν την μείωση της τιμής του γάλακτος στους παραγωγούς, υποστήριξε πως «η μείωση της τιμής του γάλακτος οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης και στην προώθηση γάλακτος μεγάλης διάρκειας από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει λύση με το πιστόλι στον κρόταφο, να λες στον μεταποιητή, 'πάρε το γάλα όσο το έπαιρνες και πιο πριν'».


Καλωσήρθατε στην Career Planner!
clock  4:38 πμ - 22/11/2019