Engineering Intelligence
03/09/2010

Η ανάγκη της δια βίου μάθησης στην αγορά των μηχανικών


O κ. Νίκος Μπάκας, ακαδημαϊκός διευθυντής της Engineering Intelligence, αναλύει τις σύγχρονες προκλήσεις και τις ανάγκες δια βίου μάθησης στην αγορά των μηχανικών.

1. Περιγράψτε μας πιο το διαμορφούμενο πλαίσιο της αγοράς των μηχανικών σήμερα, ενδεχόμενα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα του μηχανικού.
Ο επαγγελματίας μηχανικός έως σήμερα κατά κύριο λόγο απασχολούνταν είτε σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομής του δημοσίου, είτε σε μικρής κλίμακας κατασκευές όπως κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.λ.π. Το πλαίσιο αυτό σίγα σιγά αλλάζει για τρείς κυρίως λόγους: α) κορέστηκε η αγορά κατασκευής κατοικιών εκμεταλλευόμενη τον «εύκολο» δανεισμού από τις τράπεζες, β) πολλά προγραμματισμένα μεγάλα έργα υλοποιήθηκαν με παράλληλη εξάντληση των σχετικών κονδυλίων και γ) ταυτόχρονα με τα παραπάνω η διεθνής αλλά και Ελληνική οικονομική κρίση αποδυναμώνει την αγορά


2. Μπορείτε να μας αναλύσετε τα προβλήματα που συναντά ένας νέος μηχανικός στο ξεκίνημα της καριέρας του;

Ο νέος μηχανικός στο ξεκίνημα της καριέρας του, πέραν των ανωτέρω, αντιμετωπίζει το θέμα της έλλειψης προϋπηρεσίας. Βγαίνοντας από τη σχολή του,με την κτήση του πτυχίου του συνήθως έχει την πεποίθηση ότι την επόμενη ημέρα θα γίνει διευθυντής της τάδε ή δείνα μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας. Ρίχνοντας όμως μια προσεκτική ματιά στις σχετικές αγγελίες διαπιστώνει ότι το «τρία» η και «πέντε» έτη προϋπηρεσίας έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση. Το αμέσως επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι πως θα αποκτήσω αυτή την προϋπηρεσία?

3. Υπάρχει ανάγκη δια βίου εκπαίδευσης στον τομέα των μηχανικών; Δώστε μας μερικά παραδείγματα αυτής της ανάγκης
Η ανάγκη δια βίου εκπαίδευσης στο χώρο των μηχανικών είναι πέραν του εμφανούς και σιγά σιγά γίνεται πεποίθηση όλων, νεότερων και εμπειρότερων συναδέλφων. Δύο βασικές κατευθύνσεις αυτής της ανάγκης είναι η διαρκής αλλαγή της τεχνικής νομοθεσίας αλλά και του τεχνικού λογισμικού. Γι παράδειγμα, στο τέλος του έτους ο Ελληνικό Αντισεισμικός Κανονισμός και ο Ελληνικός Κανονισμούς Οπλισμένου Σκυροδέματος αντικαθίστανται από του την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα του Ευρωκώδικες 8 και 2. Έτσι τόσο ο νέος όσο και ο έμπειρος μηχανικός πρέπει να εκπαιδευτεί στα νέα δεδομένα.

4. Ακούμε διαρκώς για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οικολογικές κατασκευές, «πράσινες» τεχνολογίες. Αγγίζουν όλα αυτά σήμερα το γνωστικό αντικείμενο των μηχανικών;
Το θέμα της ενέργειας και ιδιαίτερα των ΑΠΕ είναι πολύ έντονο. Σαφώς ο μηχανικός κατέχει κομβική θέση στην αλυσίδα μελέτης και κατασκευής αιολικών πάρκων, φωτοβολταικών συστημάτων, γεωθερμίας κ.λ.π. Επίσης με τη θέσπιση του νέου κανονισμού ενεργειακής απόδοσης και πιστοποίησης κτηρίων κάθε σπίτι η επαγγελματικός χώρος θα πρέπει πλέον να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης που θα το δίνει ο μηχανικός

5. Πως η Engineering Intelligence μπορεί να συνδράμει τους μηχανικούς ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις του κλάδου τους και να αξιοποιούν τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας;
Η Engineering Intelligenceσυνδράμει του μηχανικούς μέσω της εκπαίδευσης τους σε τεχνικά λογισμικά, τεχνική νομοθεσία, διαρκή ενημέρωση για της αλλαγές της αγοράς κ.λ.π. Συγκεκριμένα πραγματοποιούμε επαγγελματικά σεμινάρια στα οποία στόχος είναι η μετάδοση νέας γνώσης αλλά και συσσωρευμένης εμπειρίας από τους συναδέλφους που διδάσκουν.

6. Πως ξεκινήσατε την Engineering Intelligence, ποια είναι η θέση της στην αγορά και ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Η Engineering Intelligence ξεκίνησε από την ανάγκη διασύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με αυτόν της αγορά εργασίας των μηχανικών, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω. Έως τώρα χιλιάδες συνάδελφοι μηχανικού έχουν εκπαιδευθεί και έρχονται σε δεύτερο τρίτο πολλές φορές και πέμπτο σεμινάριό μας. Στόχος μας για το μέλλον είναι η εξυπηρέτηση των συναδέλφων μηχανικών στον τομέα της επαγγελματικής μετεκπαίδευσης τους μέσω του διαρκούς εμπλουτισμού της γκάμας των σεμιναρίων μας και της ανάπτυξης του δικτύου συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών κέντρων Engineering i-points ως να εκπαιδεύεται ο μηχανικός στον τόπο του.

Καλωσήρθατε στην Career Planner!
clock  4:58 πμ - 13/12/2019