10/09/2010

8.709 Ελληνικά Βιογραφικά στην Ε.Ε.!


8.709 Ελληνικά Βιογραφικά στην Ε.Ε!


Αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων Ελλήνων ηλικίας έως 35 ετών που επιθυμούν να αναζητήσουν εργασία σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου σε θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Andor έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν 8.709 ελληνικά βιογραφικά σημειώματα που καταχωρήθηκαν στο EURES (ευρωπαϊκή πύλη για την κινητικότητα στην εργασία) και η Ελλάδα κατέλαβε τη δωδέκατη θέση από τα 27 κράτη μέλη.

Η Ισπανία είχε τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων (81.298), και ακολούθησαν η Ιταλία (63.444) και η Πολωνία (30.523). Όσον αφορά την ελκυστικότητα των διάφορων χωρών, ο υψηλότερος αριθμός κενών θέσεων εργασίας που δημοσιεύθηκαν στο EURES στις αρχές Ιουνίου ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (378.000), στη Γερμανία (226.000), στη Γαλλία (46.000), στις Κάτω Χώρες (41.000), στην Αυστρία (40.000) και στη Σουηδία (35.000).

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι πολλοί νέοι αναγκάζονται λόγω των μειωμένων ευκαιριών που προσφέρονται στις χώρες προέλευσής τους να μετακινηθούν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Αρκετοί μάλιστα προσπαθούν να επιτύχουν στους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO), προκειμένου να βρουν θέσεις εργασίας με υψηλότερες οικονομικές απολαβές αλλά και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Παρόλαυτα, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας συγκριτικής μελέτης που να αποκαλύπτει ποια κράτη μέλη ανήκουν στην προτίμηση των νέων και ποιά είναι αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διαρροή εγκεφάλων (brain drain).

Ο Επίτροπος Andor συμμερίστηκε την άποψη του Ελληνα ευρωβουλευτή σημειώνοντας πως δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ακριβές στοιχείο σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα και οδηγούν τους νέους να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό.

Εξάλλου, οι στατιστικές της ΕΕ που διατίθενται σήμερα δεν δίνουν μια ευθεία απάντηση σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που διακινούνται εντός της ΕΕ για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης.


Πηγή: Hellenic Business (www.hbnews.gr), [03.09.2010]

Καλωσήρθατε στην Career Planner!
clock  12:39 πμ - 12/11/2019