15/10/2010

Διευρύνεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο


Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε 27.000 νοικοκυριά ανά την ΕΕ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τα προβλήματα ποιότητας και ασφάλειας του διαδικτύου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 57% των νοικοκυριών στην ΕΕ διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έναντι 39% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Το 22% των νοικοκυριών στην ΕΕ με πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για φωνητικές κλήσεις μέσω διαδικτύου, έναντι 18% στην Ελλάδα.

Επίσης, από τα ερωτηθέντα νοικοκυριά στην ΕΕ, το 38% έχει εγγραφεί συνδρομητής σε δέσμη προσφορών δύο ή περισσότερων υπηρεσιών, έναντι 34% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Σχεδόν ένα στα πέντε νοικοκυριά της έρευνας που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο επικαλέστηκε το υψηλό κόστος ως λόγο για τη μη σύνδεσή του από το σπίτι.

Εξάλλου, η έρευνα επισημαίνει προβλήματα στην ποιότητα του διαδικτύου. Για παράδειγμα, το 30% των νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση δηλώνει ότι η ταχύτητα τηλεφόρτωσης δεν παραμένει σταθερή. Παράλληλα, το 36% αντιμετωπίζει διακοπές σύνδεσης και το 24% αναφέρει ότι οι επιδόσεις δεν αντιστοιχούν στους συμβατικούς όρους. Η Επιτροπή τονίζει ότι στόχος της είναι έως το 2020 να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε διαδίκτυο ταχύτητας 30 Mbps για όλους τους Ευρωπαίους και τουλάχιστον τα μισά ευρωπαϊκά νοικοκυριά να είναι συνδρομητές σε διαδικτυακή σύνδεση ταχύτητας πάνω 100 Mbps. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα δέσμη μέτρων ευρυζωνικότητας.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, το 45% των νοικοκυριών ανησυχούν για την ανάρμοστη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών ανησυχούν λιγότερο για το ζήτημα αυτό απ'Α ό,τι οι χρήστες άνω των 40 ετών. Η Επιτροπή τονίζει ότι η δέσμη μέτρων του 2009 στον τηλεπικοινωνιακό τομέα που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2011 περιλαμβάνει διάφορες διατάξεις, με τις οποίες υποχρεώνονται οι πάροχοι δημοσίως διαθέσιμων υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας να ενημερώνουν είτε την εθνική ρυθμιστική αρχή είτε τους συνδρομητές σχετικά με παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τρόπο τηλεοπτικής λήψης, το 34% των νοικοκυριών στην ΕΕ, έναντι 95% στην Ελλάδα διαθέτουν κεραία στη στέγη. Επίσης, το 30% των νοικοκυριών στην ΕΕ, έναντι 1% στην Ελλάδα διαθέτουν καλωδιακή τηλεόραση, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των νοικοκυριών στην ΕΕ έχουν ψηφιακή επίγεια τηλεόραση, έναντι 1% στην Ελλάδα. Τηλεόραση μέσω δορυφορικού δίσκου έχει το 24% των νοικοκυριών στην ΕΕ, έναντι 3% στην Ελλάδα.


Πηγή: Pathfinder news, 13/10/2010


Καλωσήρθατε στην Career Planner!
clock  4:11 πμ - 13/12/2019