Randstad
10/11/2010

Randstad Outplacement Programs


Η Isabelle Moser, HR Solutions Manager στην Randstad Hellas - Outplacement Specialist και  Certified Coach φιλοξενείται από την Career Planner και αναπτύσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων Outplacement.

Career Planner: Πείτε μας περισσότερα για την ομάδα σας;


Isabelle Moser: Η ομάδα Outplacement / HR Solutions αποτελείται από πέντε έμπειρους και εξειδικευμένους συμβούλους Outplacement σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και το, εξίσου σημαντικό, ανθρωποκεντρικό πνεύμα που απαιτείται ώστε να υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες στην απαιτητική διαδικασία της αναζήτησης εργασίας. Στην ομάδα μας δίνουμε έμφαση τόσο στην προετοιμασία των συμμετεχόντων μας στο να διεκδικήσουν την επόμενη θέση εργασίας τους όσο και στη ενεργή επαφή τους με την αγορά εργασίας.


Career Planner: Τι περιέχει το πρόγραμμα Outplacement;

Isabelle Moser: Οι υπηρεσίες Outplacement στηρίζονται σε ένα βασικό πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές της επιχείρησης - εργοδότη που προσφέρει το Outplacement καθώς και τις ιδιαιτέρες ανάγκες του συμμετέχοντα δημιουργώντας έτσι μια ευέλικτη προσωποποιημένη υπηρεσία.

Κάθε συμμετέχοντας συνεργάζεται με έναν Randstad Σύμβουλο Outplacement ο οποίος κατά την διάρκεια του προγράμματος τον υποστηρίζει στην αναζήτησης της επόμενης θέσης εργασίας μέσω ατομικών συνεδριών, εξειδικευμένων θεματικών σεμιναρίων και τακτική επικοινωνία. Σχεδιασμός πλάνου καριέρας, υποστήριξη στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής, προετοιμασία στις τεχνικές συνέντευξης, ενεργή αναζήτηση εργασίας, ενημέρωση και δικτύωση με την αγορά εργασίας αποτελούν βασικές πρακτικές του προγράμματος.

Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης και θεωρούμε ευθύνη μας να καθοδηγήσουμε σωστά τον συμμετέχοντα προς την εύρεση της καταλληλότερης θέσης εργασίας.

Career Planner: Ποιές επιχειρήσεις εκδηλώνουν κυρίως ενδιαφέρον για τα προγράμματα Outplacement και ποιά οφέλη αποκομίζουν;

Isabelle Moser: Ο συνολικός αριθμός λήξεων συνεργασίας αυξήθηκε σημαντικά το 2009 και το 2010. Το ίδιο συνέβη και στη ζήτηση για την υπηρεσία Outplacement (παρότι στην Ελλάδα το πρώτο δεν συνεπάγεται αυτομάτως το δεύτερο). Με κίνητρο την εταιρική κοινωνική ευθύνη, ολοένα και περισσότερες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία του Outplacement, ιδίως σε μία δύσκολη και ανταγωνιστική περίοδο για την αγορά εργασίας όπως αυτή που διανύουμε. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν προσφέρουν πλέον τη συγκεκριμένη υπηρεσία μόνο σε στελέχη που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία, αλλά και σε εργαζόμενους όλων των επιπέδων.

Οι εταιρίες ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι το Outplacement αποτελεί μια παροχή η οποία ενισχύει την εικόνα ενός οργανισμού ο οποίος νοιάζεται για τους «ανθρώπους» του και επιθυμεί να προσφέρει παροχές, ακόμα και με τη λήξη μίας συνεργασίας. Παράλληλα, με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης παροχής οι εταιρίες στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στους εργαζόμενους που παραμένουν στην επιχείρηση.

Ενδεικτική αναφορά εταιρειών οι οποίες εμπιστευτήκαν την διαχείριση του προγράμματος Outplacement στη Randstad είναι η εξής: S&B, MasterLease Hellas, Oracle, Lafarge, Ideal Standard Hellas, BNP Personal Finance (πρώην Cetelem), First Data Hellas και Alstom Hellas.


Career Planner: Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η χρήση των προγραμμάτων Outplacement;


Isabelle Moser
: Κάθε περίπτωση είναι ιδιάζουσα και εξετάζεται μεμονωμένα με επαγγελματισμό, σεβασμό και διακριτικότητα. Η υπηρεσία Outplacement προσφέρεται, μέσω εξειδικευμένων συμβούλων, από μια εταιρεία προς τους εργαζομένους της σε περίπτωση λήξης συνεργασίας κυρίως λόγω κατάργησης θέσης, περιορισμού εργασιών, συγχώνευσης δραστηριοτήτων ή/και παύσης εργασιών σε μια χώρα. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως θέσης, προϋπηρεσίας, κλάδου ή ειδικότητας μπορούν να επωφεληθούν από την ουσιαστική υποστήριξη των συμβούλων Outplacement σε μία δύσκολη μεταβατική φάση για την επαγγελματική τους ζωή. Προτείνεται σε κάθε λήξη συνεργασίας η οποία δεν οφείλεται σε σφάλμα του εργαζομένου.


Career Planner: Πόσο αποτελεσματικά μπορούν να αποδειχθούν τα προγράμματα Outplacement για τους εργαζόμενους;

Isabelle Moser: Η απώλεια της θέσης εργασίας αποτελεί μία από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου και έχει επιδράσεις στην οικονομική, κοινωνική και συναισθηματική κατάσταση του. Τα προγράμματα Outplacement μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου, συμπεριλαμβανόμενων των ανωτέρων στελεχών, στην διαδικασία αναζήτησης της επόμενης θέσης εργασίας.
Η εμπειρία μας από τη διαχείριση μεγάλου αριθμού Outplacement προγραμμάτων εργαζομένων και στελεχών όλων των επιπέδων αποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι πράγματι αποτελεσματικά (ποσοστό επιτυχίας 80% τo 2008-2009) καθώς υποστηρίζουν τους εργαζόμενους στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με τη λήξη συνεργασίας. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων υποστηρίζονται στο να προετοιμαστούν και να κινηθούν γρήγορα, στοχευμένα, με αυτοπεποίθηση και σε πλήρη επαφή με την αγορά εργασίας με στόχο την εύρεση της επόμενης θέσης τους.Career Planner: Ποιά κριτήρια πρέπει να εξετάζει μία εταιρεία προτού επιλέξει τον συνεργάτη που θα της προσφέρει τις υπηρεσίες Outplacement;


Isabelle Moser
: Η επιτυχία των προγραμμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον επαγγελματισμό των συμβούλων που αναλαμβάνουν τη διαχείριση του προγράμματος. Θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν η συμβουλευτική εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα Outplacement, υπηρεσίες οι οποίες στηρίζονται σε δομημένη μεθοδολογία, αποδεδειγμένη εμπειρία (συστάσεις, testimonials, case studies), καλή γνώση της αγοράς εργασίας και ένα αναπτυγμένο δίκτυο γνωριμιών και πελατών ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει ευέλικτα και προσαρμοσμένα προγράμματα.


Προγράμματα Outplacement

Για περισσότερες πληροφορίες: www.randstad.gr

Καλωσήρθατε στην Career Planner!
clock  2:14 πμ - 19/11/2019