26/01/2011

Πρόγραμμα Μορφωτικών Εκδηλώσεων Επιστήμης Κοινωνία


Εθνικό Ίδρυμα ΕρευνώνΤο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), ως άλλο λίκνο της γνώσης και της έρευνας, διοργανώνει ένα σύνολο εκδηλώσεων αφιερωμένες στο Διεθνές Έτος Χημείας με τίτλο «Χημεία -η ζωή μας, το μέλλον μας. Ένα αφιέρωμα στο διεθνές έτος Χημείας». Στόχος των εκδηλώσεων είναι να προβληθεί η σπουδαία συμβολή της επιστήμης της Χημείας στην καθημερινή μας ζωή και την δημιουργία νέων επιστημονικών πεδίων.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επί μέρους κύκλους επιστημονικών ομιλιών/διαλέξεων με θέμα την εξέλιξη της επιστήμης της Χημείας, τα επιτεύγματα αυτής στο πέρασμα του χρόνου καθώς και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται με βάση αυτήν. Στις ομιλίες συμμετέχουν είκοσι και πλέον πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές του ΕΙΕ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα από 01 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2011.

Δάσκαλοι Χημείας και εκπαιδευτικοί φυσικών επιστημών θα παρακολουθήσουν σεμινάρια διδακτικής της Χημείας και θα ανακαλύψουν πώς η σύνδεσή της με την καθημερινή ζωή συμβάλει στην καλύτερη κατανόησή της. Τα σεμινάρια θα δοθούν από τους καθηγητές του Διαπανεπιστημιακού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔιΧηΝΕΤ (Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες).

Ποια η αξία της γνώσης όμως αν δεν μοιράζεται με τους άλλους και ιδιαίτερα με τους νέους; Το ΕΙΕ θα προβάλλει την επιστήμη της Χημείας μέσα από θεατρικά δρώμενα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Παράλληλα, νέοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί θα συνεργαστούν με τους ερευνητές του ΕΙΕ και άλλων φορέων για την εξοικείωση μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου με πειράματα Χημείας στα «Κυριακάτικα Πρωϊνά». Στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων φιλοξενούνται η προβολή επιστημονικών ντοκιμαντέρ καθώς και ο διεθνής διαγωνισμός Famelab.

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ διοργανώνει σε συνεργασία με το ΕΙΕ την διεθνώς μοναδική έκθεση με τίτλο: Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας. Τα Βραβεία Νόμπελ Χημείας (1901-2010) που προλογίζουν με κείμενά τους 12 Νόμπελ Χημείας. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται διεθνώς, χειρόγραφα και επιστολές των Βραβείων Νόμπελ Χημείας, γραμματόσημα και μετάλλια που εκδόθηκαν προς τιμή τους καθώς και πατέντες από το αγγλικό γραφείο ευρεσιτεχνίας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Τηλ. Επικ. 210/727501 (Ελ. Γραμματικοπούλου) & 210/7273516 (Μαίρη Κοντογιάννη)
ΕΙΕ: Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα


Πηγή: Presspoint.gr, 25/01/2010

Καλωσήρθατε στην Career Planner!
clock  5:10 πμ - 13/12/2019