31/01/2011

“Πράσινη Τράπεζα”: ούτε 100% πράσινη ούτε 100% τράπεζα


Είναι λίγο υπερβολικό να πει κάποιος τη σύμπραξη σε μια πράσινη τράπεζα επενδύσεων, πράσινη τράπεζα εάν αυτή δεν μπορεί να δανειστεί ούτε να δανείσει και παράλληλα επενδύει και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, αναφέρει άρθρο της Guardian.

Μια πράσινη τράπεζα επενδύσεων κάνει καλή δουλειά όταν επενδύει σε σχέδια που ωφελούν το περιβάλλον και όταν κάνει έναν αγώνα για να αυξήσει την υποστήριξη από τα συμβατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πολλές περιβαλλοντικές εκστρατείες είχαν κάνει επί χρόνια έκκληση για μια πράσινη τράπεζα. Με αυτή τη λογική η πρωτοβουλία είναι θετική.

Όμως η πράσινη τράπεζα, δεν λειτουργεί ως τράπεζα, η οποία όπως γνωρίζουμε μπορεί να δανείζεται και δανείζει χρήματα. Χωρίς αυτές τις δυνατότητες η πράσινη τράπεζα μοιάζει περισσότερο με ένα ταμείο, δηλαδή ένα δοχείο με χρήματα που αν εξαντληθεί παύει να υφίσταται. Η διαφορά βέβαια είναι ότι η λεγόμενη πράσινη τράπεζα εφόσον δεν μπορεί να “ανακυκλώσει” τα χρήματα, επενδύει ξανά και ξανά, παράγοντας πολύ περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα.

Η πράσινη επενδυτική τράπεζα επενδύει σε νέα έργα πρασίνου πετυχαίνοντας: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αποβλήτων, παραγωγή καθαρής ενέργειας, υποστήριξη τεχνολογιών που χρησιμοποιούν λιγότερες πρώτες ύλες στην παραγωγή. Επομένως μια τράπεζα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τέτοια έργα δίνοντας χρηματοδότηση και ευνοϊκά επιτόκια.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ενδείξεις ότι θα επιτρέπεται στην πράσινη τράπεζα επενδύσεων να χρηματοδοτήσει την πυρηνική ενέργεια. Ακόμα κι αν σκεφτούμε ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι ακόμα λίγο υπερβολικό να χαρακτηριστεί αυτή η δράση πράσινη, δεδομένου του τεράστιου ζητήματος των αποβλήτων.

Και σίγουρα δεν είναι μια νέα τεχνολογία. Επιπλέον, το τεράστιο κόστος ενός πυρηνικού σταθμού, σύντομα θα απορροφήσει τα διαθέσιμα χρηματικά ποσά στην τράπεζα για άλλα έργα.

Αυτό που χρειάζεται για την λειτουργία της πράσινης τράπεζας είναι μια επιτροπή ανθρώπων που καταλαβαίνουν τη χρηματοδότηση, αλλά και τη βιομηχανία, την κοινωνία και το περιβάλλον.


Πηγή: www.greenbusiness.gr, 31/01/2011

Καλωσήρθατε στην Career Planner!
clock  12:53 πμ - 12/11/2019